Hida

Hida

Jud. SĂLAJ

(Loc de basm… Locul copilăriei…)

Hida Sestras 1Hida vazută de sus” – film realizat de Călin Blaga: https://www.youtube.com/watch?v=_Cezoy_CoOE

Comuna HIDA

Populaţia: 2.787 locuitori

Aşezare geografică: este aşezată în partea de sud-est a judeţului, în Depresiunea Almaşului, bazinul Văii Almaşului, la 37 km faţă de Zalău. Are o suprafaţă de 101,72 km2.

HIDA

            Atestare documentară: 1333 sacerdos de Hydalmas

            Obiective turistice:

– Biserica de lemn Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil datează din sec. al XVIII-lea. Pictura a fost realizată în anul 1802 de zugravul Ioan Pop din Românaşi. În prezent pictura este într-o stare avansată de degradare.

  

– Stânca Dracului este un monument al naturii de tip geologic şi peisagistic, situat la o altitudine medie de 260 m. Ocupă o suprafaţă de 0,01 ha.

   

Conacul Morca – conac construit în sec. al XIX-lea. Se mai păstrează anexele şi un parc (de la începutul sec. XX). Conacul se află în prezent într-o stare avansată de degradare.

– Conacul Hatfaludy se află în partea stângă a drumului de intrare în Hida dinspre Huedin. A fost construit în secolul al XIX-lea, de familia Hatfaludy pentru fiul lor István. După naţionalizare, până în 2001, clădirea a fost sediul IAS, iar în urma retrocedării ajunge la moştenitorii familiei Hatfaludy, apoi clădirea şi-a schimbat doi proprietari, acum fiind în proprietatea unei persoane juridice. Clădirea este degradată.