Baica

BAICA

Hida, Jud. Sălaj

(Loc de basm… Satul bunicilor… și al străbunicilor…)

Informații preluate din:

  • SĂLAJ – GHIDUL LOCALITĂŢILOR
  • Coordonator – Florica Pop, Biblioteca Judeţeană I.S. Bădescu Sălaj
  • Culegere, prelucrare, redactare: Lucia Bălaş, Bódis Ottilia
  • Zalău, 2013, ISBN 978-973-0-15798-7

 

BAICA (Comuna HIDA)

            Atestare documentară: 1396 Banika

            Obiective turistice:

            – Biserica de lemn Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil datează din 1643, fiind strămutată în 1645, probabil de meşterul Onuţu Simion. Se mai pot observa frânturi de pictură ce duc la concluzia că ea datează din sec. al XVIII-lea şi ar putea fi atribuită lui Ioan Pop din Românaşi.

            Oameni în memoria locului:

 

Valentin Marin Meseşan (n. 14 aug. 1949 – m. 14 febr. 2002, Zalău) – profesor, poet. [Baica]

Radu Emil Sestraş (n. 3 iun. 1961) – inginer, profesor universitar. [Hida]

 

Conform paginii http://welcometoromania.ro/DN1g/DN1g_Baica_Biserica_lemn_r.htm, în satul Baica se situează una dintre cele mai frumoase biserici din Sălaj. Conform inscripţiei de pe pristolul de piatră din altar, biserica a fost construită în 1645, în cinstea Sfinţilor Arhangheli.

În altar au fost păstrate obiectele vechi, chiuveta de lemn şi scaunul preotului, un scaun cu doar trei picioare. Este un lăcaş dreptunghiular, cu absidă poligonală şi are un turn-clopotniţă cu foişor pe pronaos.

În interior se pot admira decoraţiile sculptate şi picturile pe lemn realizate de Ioan Pop în secolul XVIII, iar la intrare sculptura a acelor două palme deschise, ce îţi urează bun venit. Biserica a fost restaurată în 2004, ocazie cu care au fost înlocuite elemente deteriorate, s-a realizat protecţia biologică şi s-a montat o instalaţie de paratrăsnet.

   

   

   

  

Informațiile și imaginile de mai sus au fost preluate de pe site-ul: http://www.welcometoromania.ro/DN1g/DN1g_Hida_r.htm. Paginile obiectivelor turistice din judeţul Sălaj au fost realizate cu ajutorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj. Vă mulţumim.

Personaj legendar: Ioanichie Druhora, tribun al lui Avram Iancu, martir al revoluției românești de la 1848, ucis de gărzile ungurești în Chendrea, pe Dealul Șurii (1849)